maandag 17 augustus 2009

Componist van de Week: Louis-Nicolas Clérambault

Vijf keer een half uur
Aan het begin van de vorige herfst, op 23 september 2008, heeft organiste Elly Kooiman op het prachtige instrument in de Heilige Geest Kapel te Groningen haar concert afgesloten met een Suite van de Franse componist Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749). Daaruit mogen we concluderen dat de man geen totale onbekende is binnen de kaders van degenen die zich meer dan oppervlakkig met klassieke muziek ophouden, want hoe vaak komen anderen deze telg uit een zeer muzikale dynastie van aan het Franse hof werkzame musici eigenlijk nog tegen?
De komende dagen krijgt u daartoe echter eerst even vijf maal de gelegenheid doordat de man is verkozen tot Componist van de Week in het Vara-programma met die naam dat van maandag 17 tot en met vrijdag 21 augustus via Radio 4, steeds tussen 19:30 en 20:00 uur, zal worden uitgezonden.
Dat begint op maandag met drie composities, respectievelijk delen uit steeds een groter geheel. Als eerste een Sonate, gevolgd door het eerste deel uit een Miserere voor orgel, en het laatste onderdeel is een Chaconne uit Clérambaults Vijfde Symfonie.
Over de andere werken die u en ons de komende dagen zullen worden voorgesteld, eventueel aangevuld met verwijzingen, informatie over de uitvoerenden en nog veel meer zulks, kunt u de website van het radioprogramma in kwestie raadplegen door hier te klikken.

Geen opmerkingen: