maandag 31 augustus 2009

Robin de Raaff werd dit weekeinde onderscheiden met de Toonzettersprijs van Buma Cultuur

Beste compositie van 2008
De Nederlandse componist Robin de Raaff (*1968) heeft — op zondag 30 augustus 2009 in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ — uit handen van Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, de Buma Toonzettersprijs in ontvangst genomen. Robin de Raaff heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn Vioolconcert. Lucas Vis, voorzitter van de internationale vakjury, noemde De Raaffs concert als de beste compositie van 2008. De gebeurtenis vormde onderdeel van de tweede editie van Toonzetters, het evenement bij uitstek voor componisten en uitvoerende kunstenaars, voorzover dat hedendaagse muziek betreft. Toonzetters heeft zich ten doel gesteld een zo breed geschakeerd mogelijk publiek van luisteraars te tonen hoe kleurrijk en veelzijdig de nieuw gerealiseerde muziek van nu kan zijn.
Buma Cultuur organiseert Toonzetters in samenwerking met het Muziekgebouw aan het IJ en Muziek Centrum Nederland.

Grote virtuositeit
De jury roemt Robin de Raaffs Vioolconcert vanwege de "grote virtuositeit", en onderkent in de compositie de enorme expressiviteit en de rijkdom van klank. De componist heeft dit concert opgedragen aan dirigent Jaap van Zweden, het Radio Filharmonisch Orkest, alsmede aan violiste Tasmin Little, die het gezamenlijk in première hebben gegeven tijdens een van de concerten in het kader van de Zaterdagmatinee in het Amsterdamse Concertgebouw, op 6 december 2008.
Tijdens Toonzetters klonk het afgelopen weekeinde ook nog muziek van negen andere componisten, onder wie slechts twee vrouwen: Rozalie Hirs en Hanna Kulenty. Onder de heren bevinden zich enige reeds langer bekende namen. De zeven heren zijn Peter Adriaansz en Wilbert Bulsink, Einar Torfi Einarsson, Roderik de Man, Martijn Padding, Edward Top en Klas Torstensson.
__________

CD's Bekijk de cd's van Robin de Raaff op Toonrijk.nl
____________

Afbeeldingen
1. De Nederlandse componist Robin de Raaff (*1968).
2. De Engelse violiste Tasmin Little (*1965).
[Foto overgenomen van de Hompage van Tasmin Little.]

Geen opmerkingen: