zondag 16 augustus 2009

De Falla, Andriessen en Ravel op 43ste BBC-Prom

Een keur van nationaliteiten
Tijdens het concert dat maandag 17 augustus, 's avonds tussen 20:30 uur en 22:45 uur in het kader van de BBC Proms 2009 in de Londense Albert Hall zal worden gegeven, kunt u het Philharmonia Orchestra beluisteren onder leiding van Esa-Pekka Salonen, die daarmee zijn eerste officiële optreden zal realiseren als nieuwe chefdirigent van dat ensemble. Dit 43ste Prom-concert van deze zomer zal in het teken staan van drie nationaliteiten als het gaat om de componisten: Spaans, Nederlands en Frans. De zussen Katia en Marielle Labeque zullen samen soleren in het Concerto voor twee piano's en orkest getiteld Haags hakkûh van Louis Andriessen, die vanwege zijn zeventigste verjaardag in het zonnetje wordt gezet. Dit concert is deels geïnspireerd op de cartoon Tom and Jerry, en deels op een Haagse hardcore band die house ten gehore brengt.
Weliswaar betreft het een Britse première, maar de beide solistes en de dirigent hadden eveneens de hand in de allereerste uitvoering, in januari dit jaar te Los Angeles, waar Salonen ook nogal flink met de dirigeerstok zwaait. Later dit seizoen, in Prom 58 zal De Staat van Louis Andriessen in de Londense Albert Hall klinken.
Voorafgaand aan het werk voor solisten en begeleidend ensemble zijn Drie dansen uit El amor brujo uit 1923, van de Spanjaard Manuel de Falla (1876-1946).

Twee Ravel-toppers
Na de pauze die van 21:05 uur tot 21:25 uur duurt en waarin het praatprogramma Twenty minutes zal worden uitgezonden, worden, als afsluiting van deze 43ste Prom, nog twee composities van de Fransman Maurice Ravel (1875-1937) — voor de zoveelste keer tijdens concerten waar ook ter wereld — voorgesteld: allereerst de geniale suite Ma mère l'Oye, gevolgd door de Bolero, die iedereen — inclusief de qua muziek niet klassiek georiënteerden (menen) te kennen. En, als die stukken goed worden gespeeld, zullen zij nimmer vervelen.
Een uitgebreide toelichting over Ma mère l'Oye is te vinden op dit weblog, in een artikel van 28 augustus verleden jaar, toen eveneens gepubliceerd naar aanleiding van een der BBC Proms: die op 29 augustus 2008.
Over Ravels Bolero uit het jaar 1928 kunt u meer lezen in het artikel Geen werkelijke vorm, geen ontwikkeling, dat is te vinden op het Nederlandse weblog All art is quite useless over de cultuur van het fin de siècle, alwaar het voor het eerst is verschenen op 8 juni 2006.
____________
Afbeeldingen
1. Componist Manuel de Falla, getekend door Tonny Groenhuysen, Buitenpost. (Collectie Heinz Wallisch, tevens ©.)
2. Dirigent Esa-Pekka Salonen.

Geen opmerkingen: