woensdag 10 februari 2010

Drie concerten van het Noord-Nederlands Orkest tijdens Beethoven Festival in Stad Groningen (1)

Nog altijd bovenaan
De populariteit van Ludwig van Beethoven (1770-1827) is nog altijd enorm, en wel over heel de aardbol; met uitzondering van enige ver afgelegen, onderontwikkelde gebieden wellicht. 
In de loop van de twintigste eeuw is deze status alleen maar gegroeid als gevolg van de technologische ontwikkelingen op het gebied van, grof gezegd: telecommunicatie, een ontwikkeling die nog dagelijks wordt uitgebreid. 
Elk zichzelf enigszins respecterend symfonieorkest had wel op gezette tijden een serie Beethoven-concerten om daarmee enerzijds een nieuw publiek van actieve concertbezoekers te genereren, en anderzijds de bestaande aantallen luisteraars in de concertzalen een hart onder de riem te steken.
De eerste zes weken van 2010 geven de indruk dat we te maken hebben met een officieel Beethoven-Jaar, maar dat lijkt wat voorbarig, tenzij men elk decennium na de geboorte van de grootmeester wil aangrijpen om deze te herdenken. Op Mezzo-televisie worden om de haverklap alle symfonieën in rap tempo herhaald in de versie van Claudio Abbado met de Berliner Philharmoniker. En de herhaling van de herhaling — steeds in een andere frequentie, maar vooral per drie symfonieën op één dag — laat al evenmin lang op zich wachten. Op de Duitse klassieke radiozenders gebeurt dat weliswaar in iets mindere mate, doch ook daar komen we de grote werken voor ensemble of voor solist en orkest regelmatig tegen; hetzelfde geldt voor BBC Radio 3, waar dezer dagen de Titaan weer met enkele werken op het programma staat.

Noord-Nederlands Orkest
In Groningen, waar het symfonieorkest van anno toen met grote regelmaat een Beethoven-cyclus aan het einde van een seizoen heeft geprogrammeerd in de akoestisch onvolprezen concertzaal van De Harmonie in hartje stad, werd deze traditie na de Harmonie-tijd aanvankelijk doorgezet, zij het niet meer met de regelmaat van een zo dwingend-ijzeren karakter. 
Dit jaar heeft het orkest, samen met het cultuurcentrum De Oosterpoort een tiendaags  Beethoven Festival op touw gezet, dat op woensdag 10 februari begint met een concert door het Noord-Nederlands Orkest en op vrijdag de 19de, door datzelfde ensemble zal worden afgesloten, met daartussenin nogmaals een NNO-concert. Over die drie concerten wordt u in deze kolommen nader geïnformeerd.

Programma 10 februari 
Twee van Beethovens meest geliefde orkestwerken staan op het programma: de Derde Symfonie in Es-groot, Eroica, opus 55 (1803/04), voorafgegaan door het Concert voor viool en orkest in D-groot, opus 61 uit 1806. Solist is Eugene Ugorsky.
Het concert wordt geopend met Maestoso en Fuga, voor strijkorkest, uit 1817, in de reconstructie van Cees Nieuwenhuizen.
Het concert wordt gegeven in de grote zaal van het cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen; een herhaling wordt gepresenteerd op donderdag 11 februari, in De Lawei te Drachten.
__________
NB: De twee volgende concerten van het NNO zullen op deze site, en onder meer op de site Mensen en Muziek — opvolger van de website van Mens en melodie — met nadere informatie worden besproken.
____________
Afbeeldingen
1. Ludwig van Beethoven in 1804.
2. Noord-Nederlands Orkest met chef-dirigent Michel Tabachnik.

Geen opmerkingen: