maandag 15 februari 2010

Weer NNO-concert Beethoven Festival Groningen

Twee pianosolisten
In het kader van het Beethoven Festival dat in Groningen wordt gehouden, zullen de komende week nog twee traditionele concerten worden gegeven door het Noord Nederlands Orkest. Het eerste daarvan is op dinsdag 16 februari, zoals gebruikelijk in het Cultuurcentrum De Oosterpoort. Dirigent is nu ook weer Stefan Vladar, wiens optreden bij de orkestmusici, het publiek en de pers met groot enthousiasme wordt ontvangen.
Ook in dit tweede concert in dat kader worden drie werken gespeeld: twee van het IJzeren Beethoven-repertoire en beide zeer geliefd bij het concertpubliek. Dat is, ter afsluiting van het concert, de Zevende Symfonie in A-groot, opus 92, uit 1811.

Middelgrote bezetting

Gezien de ervaringen van verleden week — met de Derde Symfonie — Eroica — als laatste werk, alsmede het daarin bereikte resultaat in middelgrote bezetting en de opstelling van de musici — zou dat opus wel eens heel anders, veel beter, kunnen klinken dan zoveel eerdere uitvoeringen die we in diezelfde concertzaal hebben gehoord van ensembles op volle sterkte — in het gegeven geheel, wel te verstaan. Stefan Vladar is groot en dirigeert zonder stok. Dat hij daarmee een ijzeren wet van Richard Strauss overtreedt — niemals ohne Taktstok zu dirgieren —, zal niemand aanleiding tot zorgen geven, al helemaal niet wanneer men Vladar op de bok heeft meegemaakt, want het is toch altijd weer het resultaat dat telt. 
Voorafgaande daaraan zal Beethovens Derde Pianoconcert in C-groot worden uitgevoerd, ontstaan in twee afdelingen: 1796-98 en in het jaar 1804. De dirigent leidt het ensemble vanaf de pianokruk, een vorm waarin vele pianisten hem zijn voorgegaan. 

Nieuwigheid

Ter opening van het concert wordt, evenals verleden week, een nieuwigheid gepresenteerd: Een Pianoconcert in F-groot dat door Cees Nieuwenhuizen is uitgewerkt op basis van het eerste deel van de Achtste Symfonie, opus 93. Het betreft hier een Nederlandse première. We mogen er — lijkt mij, wel van uit gaan — dat het een interessanter en meer gewaardeerd stuk zal worden als het totaal overbodige Maestoso en Fuga waarmee het eerste concert en daarmee het Beethoven Festival in Groningen werd geopend.
In dit pianoconcert zou Stefan Vladar de solopartij vertolken, maar bij nader inzien is gekozen voor een optreden van pianiste Anastasia Goldberg, die niet alleen aan ons eigen Noord Nederlands Conservatorium heeft gestudeerd, maar tevens voor het NNO-publiek geen onbekende meer is. Haar basisopleiding en eveneens enkele vervolgstudies heeft ze doorlopen in haar geboorteplaats Jèkaterinenboerg.

NB: Het gehele concert zal op woensdag 17 februari worden herhaald in De Harmonie te Leeuwarden, eveneens vanaf 20:15 uur.

____________
Afbeeldingen
1. Dirigent en pianist Stefan Vladar.
2. Pianiste Anastasia Goldberg

Geen opmerkingen: