donderdag 30 april 2009

Delen uit Das Wohltemperierte Clavier nu anders

Verrassend
Op 29 november verleden jaar werd, gedurende een optreden van de London Sinfonietta — onder leiding van Brad Lubman — in het kader van de 'aloude' concertserie ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw een andere 'voorstelling' gegeven dan gebruikelijk van Twee preludes en fuga's uit Das wohltemperierte Clavier van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Die alternatieve versie bestaat in een bewerking door de Engelse componist Peter Maxwell Davies (geboren in 1934).
De NPS heeft daarvan, zoals gebruikelijk, opnamen gemaakt voor latere uitzending via de televisie, en die zendgemachtigde zal de verspreiding via de ether realiseren in het muziekprogramma NPS Podium op donderdag 30 april, te beginnen vlak voor middernacht: om 23:55 uur. Deze voorstelling duurt ongeveer een kwartier, maar zal zeker eindigen in de nacht op vrijdag 1 mei.
Mensen die Das wohltemperierte Klavier (1722) kennen, weten dat de drie onderdelen daaruit niet een hele concertavond of -middag in beslag nemen, en dat betekent dat we op latere tijdstippen wellicht nog andere onderdelen uit het bewuste concert te horen zullen krijgen.

Meer Bach
Wie zich eveneens interesseert voor de Cantates van diezelfde Papa J.S. Bach, doet er wellicht goed aan om te luisteren — en eventueel ook te kijken — naar het, aan de hierboven omschreven voorstelling uit te zenden, Koninginnedagconcert, eveneens van de NPS, vanaf 22:55 uur. Een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld ensemble zal, onder leiding van Gustav Leonhardt, drie Bach-cantates uitvoeren, waaronder de ietwat jolige Kaffee-Kantate.
____________
Afbeeldingen
1. Dirigent Brad Lubman.
(Foto van de website van Karsten Witt Musikmanagement, Berlin.)
2. Johann Sebastian Bach in 1715, de periode dat hij in Weimar werkzaam was.

Geen opmerkingen: