donderdag 23 april 2009

Prokofjevs Aleksandr Nevski via NPS, Nederland 2

Voor de film van Ejzensjtejn
Op 18 oktober 2008 werd in de concertserie Zaterdagmatinee in het Concertgebouw te Amsterdam de Cantate Aleksandr Nevski, opus 78, van Sergej Prokofjev (1891-1953), uit de jaren 1938/39, uitgevoerd door de alt Irina Tsjistjakova, het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, gedirigeerd door Vasily Petrenko.
Van dat concert is een registratie gemaakt en die zal op donderdag 23 april, omstreeks middernacht — geplande tijd is tussen 23:50 uur en 00:25 uur van reeds de volgende dag, vrijdag 24 april — worden uitgezonden via Nederland 2 in de reeks NPS Podium.
Prokofjev schreef de muziek op verzoek van filmregisseur Sergej Ejzensjtejn
(1898-1948), die het thema Aleksandr Nevski (ca. 1220-1263) ter hand had genomen, en voor de verfilming passende muziek wenste. Hij bleek diep onder de indruk van Prokofjevs werkwijze: steeds als hij de componist 's avonds bezocht en met hem een filmgedeelte doornam, noteerde de maestro de exacte duur van elke individuele scène die aan het celluloid was toevertrouwd, en de volgende dag rond het middaguur kwam Prokofjev met een partituur waarvan de muziek precies dat weergaf in noten wat de scènes uitbeeldden. Voor Ejzensjtejn was het dan ook alsof de componist het diepste innerlijk van de scènes had weten te absorberen.
____________
Afbeeldingen
1. Icoon voorstellende Aleksandr Nevski.
2. De componist Sergej Prokofjev.

Geen opmerkingen: