zondag 12 april 2009

Händels Messiah paasmaandag via Arte-televisie

Redactionele kletspraat
Of die Arte-televisie verstrekt foutieve informatie aan de pers, of de redactiemedewerker, die verantwoordelijk is voor datgene wat er in de VPRO-Gids wordt afgedrukt, heeft weer eens de voorkeur gegeven aan de eigen vooroordelen en op basis daarvan Händels oratorium The Messiah (1742) als opera te kwalificeren. Niet alleen dergelijke incompetentie van die laatstgenoemde redactie ken ik uit ervaring, ook het jarenlang achterhouden van dikwijls toegezegde adequate informatie door Arte-televisie hoort bij dat door een robot gestuurde systeem, en als je toch nog weer eens probeert je voor info's te laten opnemen in de daarvoor bestemde lijst, komt er steevast te staan dat je al bij de uitverkorenen behoort; één van de meest negatieve kanten van inschrijvingen zonder tussenkomst van een menselijk wezen dat, als het even meezit, kan luisteren en die dan de vereiste maatregelen kan nemen, opdat je alsnog de gewenste informatie krijgt.

Geliefd Oratorium
Georg Friedrich Händels klassieker The Messiah wordt thans aan de (letterlijke) vooravond van de tweehonderd vijftigste sterfdag van de componist door het Arnold Schönberg Chor en het Ensemble Matheus uitgevoerd in een 'enscenering' van Claus Guth en voorzien van een choegografie van Ramses Sigl. Verantwoordelijk voor de muzikale leiding is Jean-Christophe Spinosi; vocale solisten zijn Bejun Mehta, Cornelia Horak, Florian Boesch, Richard Croft en Susan Gritton.
Het gaat hier om een Oostenrijkse verfilming van een fenomenale muziekgebeurtenis, door Hannes Rossacher, bij om een recente uitvoering, die als productie van het aloude Theater an der Wien in de Oostenrijkse hoofdstad werd gerealiseerd in samenwerking met de Opéra National de Lorraine, Nancy. Op het scherm zullen de Engelse zangteksten in het Duits worden geprojecteerd. Arte-televisie zendt dit dramatische gebeuren uit tussen 21:00 uur en 23:40 uur. Er komen vooralsnog geen herhalingen. De uitzending, die zal worden gerealiseerd in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9, is voorzien van stereofonisch geluid.
____________
Afbeeldingen
1. Georg Friedrich Händel in 1733.
2. Dirigent Jean-Christophe Spinosi.

2 opmerkingen:

Marja Huson-ter Avest zei

Gisteravond op de Duitse tv in Brandenburg de uitvoering gezien. We zijn zeer onder de indruk. Heb tot nu toe veel op YouTube terug kunnen vinden. Wil dolgraag een DVD van deze uitvoering. Maar... is er wel een DVD?

Henk van Dijk zei

Ik kan deze uitvoering op dvd ook nog steeds niet vinden. Jammer.