zondag 5 april 2009

Valery Sokolov speelt Sibelius' Vioolconcert in een documentaire, viermaal te zien op Arte-televisie

Sibelius-concert
Enige dagen geleden speelde Anne-Sophie Mutter — op heel speciaal verzoek van Bondskanserlier Angela Merkel — in Baden-Baden tijdens een bijeenkomst van een hele reeks wereldleiders, maar heel in het bijzonder voor de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. In de commentaren werden de clichés weer als lawines vanaf het beruchte beeldscherm over ons uitgestort: "De beste violiste ter wereld speelt voor de machtigste regeringsleider ter wereld." Dat is toch een heikel punt, want wie is de beste violiste ter wereld? Er zullen inmiddels genoeg mensen zijn, die de Nederlandse Janine Jansen als zodanig beschouwen en als we even bij de mannelijke collega's stilstaan, schieten daar ook wel namen door je hoofd van vooraanstaande fiedelaars, die met dat epitheton, terecht of niet, zijn opgezadeld.
De 22-jarige Rus Valery Sokolov is één van die sterviolisten, en hoe zeer de kijkers van Arte-televisie zijn kunst(en) bewonderen, kan de komende dagen vier keer blijken, als hij op de buis te zien is met het Concert voor viool en orkest in d-klein, opus 47 uit de jaren 1903/05, van Jean Sibelius (1862-1957), aangevuld met de Valse triste van dezelfde componist.

Uitzendingen
Op zondag 5 april — vanaf 19:00 uur — presenteert Arte-televisie de eerste van de in totaal vier uitzendingen met het Sibelius-concert. Het betreft de opname van een concert dat werd gegeven te Parijs in de Cité de la Musique op 19 december 2008 met het Chamber Orchestra of Europe.


Hiervan wordt een documentaire vertoond die Bruno Monsaingeon in 2008 heeft gerealiseerd voor Arte France. De documentaire wordt op het beeldformaat 16:9 vertoond in HD-kwaliteit, en is voorzien van stereofonisch geluid. De film zal worden herhaald op donderdag 9 april, op woensdag 15 april en voor de laatste keer op dinsdag 21 april, alle drie keren 's ochtends om 06:00 uur.
____________
Afbeeldingen
1. De Finse componist Johan Julius Christian (Jean) Sibelius.
2. Valer Sokolov met het Chamber Orchestra of Europe.

Geen opmerkingen: