vrijdag 23 mei 2008

Koormuziek van eigentijdse componisten door Moderato Cantabile twee zaterdagen in Groningen

Usquert en Groningen
Op de twee nu achtereenvolgende zaterdagen geeft het in Groningen gevestigde koor Moderato Cantabile een concert met eigentijdse werken van vijf Georgische componisten, één Amerikaan — wiens Magnificat tijdens het eerste concert op 24 mei zelfs zijn Europese première beleeft —, alsmede van één Engelsman, één Pool en één Estlander.
De drie laatstgenoemden, respectievelijk de Brit Karl Jenkins (*1944), Henryk Górecki (*1933) en Arvo Pärt (*1936) hebben over bekendheid in onze contreien niet te klagen, en misschien gaat dat voor — één of meer van de vier — Georgische componisten, die buiten de eigen grenzen tot zaterdag 24 mei ook niet eerder met hun respectieve werken waren vertegenwoordigd, na de optredens van Moderato Cantabile, ook langzaam maar zeker gelden. Voor de vijfde van de hier genoemde Georgische componistennamen ligt dat iets anders, aangezien de toebehoort aan de dirigente van Moderato Cantabile: Nana Tchikhinashvili.

Premières
Het eerste van de twee inhoudelijk gelijke concerten van het koor wordt in de Nederlands Hervormde kerk van Usquert gegeven, op zaterdag 24 mei; aanvang om 20:15 uur.
In het geval van de vier andere Georgiërs, Archil Chimakadze (1919-1991), Ioseb Kechakmadze, Bidzina Kwernadze (*1928) en Sulganishvili [1] is er alleen sprake van premières buiten eigen land, maar voor de Amerikaanse componist Karl Henning — die in 1960 is geboren en niet alleen muziek schrijft maar evenzeer verslingerd is aan de klarinet — is er in dit geval sprake van een première in een ander werelddeel.
Dit concert zal worden herhaald op zaterdag 31 mei in de Lutherse Kerk, Haddingestraat, in de Stad Groningen.
__________
[1] Let u maar eens op: altijd als u familienamen met -adze of -vili als uitgang tegenkomt, kunt u ervan uitgaan dat deze toebehoren aan Georgiërs. In januari van 1974, toen ik voor de uitgeverij van de Europese Commissie, gevestigd te Luxemburg, een korte periode bij de Saarbrücker Zeitung was gedetacheerd, werd in die stad net een Georgische cultuurweek gehouden met toneel, opera, orkestmuziek, strijkkwartetten en andere kunstuitingen. Het was een kwestie van goed concentreren doordat het aantal personen met zo'n naamsuitgang tijdelijk explosief was gestegen, daar in de hoofdstad van het Saarland.
____________
Afbeeldingen
1. Het koor Moderato Cantabile, hier in de prachtige entourage van de Sint-Jozefkathedraal in Groningen.
2. Componiste en dirigente Nana Tchikhinashvili.
3. De in 1960 geboren Amerikaanse componist Karl Henning.
4. Poster van het koor Moderato cantabile voor de beide concerten op de avonden van de twee laatste zaterdagen in mei 2008.

Geen opmerkingen: