vrijdag 16 mei 2008

Pianist Marcel Worms presenteert zondag een nieuwe cd met werken van Joaquín Nin-Culmell

Twee presentaties
Op zondag 18 mei zal de nieuwe compact disc van pianist Marcel Worms 's middags officieel worden gepresenteerd in het Goethe Instituut, Herengracht 470 te Amsterdam om 16:00 uur. Deze keer betreft het werk van de in 2004 op hoge leeftijd gestorven componist Joaquín Nin-Culmell (1908-2004) — vooral niet te verwarren met de Cubaanse componist, die ook Joaquín Nin heette, maar die in 1879 werd geboren en wiens leven zeventig jaar later was voltooid. Pianist Marcel Worms heeft ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Nin-Culmell, op 5 september aanstaande, een cd met diens Tonadas opgenomen, en zal zondag dat onderdeel uit het oeuvre van deze Spaans-Cubaanse muziekmeester — die de broer was van de bekende schrijfster Anaïs Nin (1903-1977) — bij die gelegenheid in zijn geheel spelen, alsmede nog wat andere stukken.
Voorafgaande aan die middagpresentatie worden eveneens enkele onderdelen van de cd gespeeld door Marcel Worms en ten gehore gebracht in het Radio 4-programma Spiegelzaal dat zondagochtend rechtstreeks uit die bewuste zaal in het Amsterdamse Concertgebouw zal worden uitgezonden. Omstreeks 10:15 uur zal het NIN-gedeelte in dat actuele, informatieve muziekprogramma aan bod komen.
Na verschijnen van de compact disc zullen we in deze kolommen nader ingaan op het werk van de componist, pianist en ooit professor voor muziek aan de Universiteit van Berkeley in Californië. De naam Marcel Worms zult u dan ongetwijfeld eveneens opnieuw tegenkomen.

Afbeeldingen
1. De componist Joaquin Nin-Culmell.
2. Pianist Marcel Worms (rechts) met de Nieuw-Zeelandse componist Chris Gendall tijdens een verblijf op Cornell University (Ithaca, NY), waar hij in januari 2008 diens Where it hits heeft gespeeld.

Geen opmerkingen: