zondag 22 juni 2008

La pasión según San Marcos van Osvaldo Golijov sluit het Holland Festival 2008 zondagavond af

Passiemuziek in zomertijd
Op zondag 22 juni zal tussen 21:00 uur en 22:45 uur, de slotavond van het Holland Festival 2008 rechtstreeks door de NPS worden uitgezonden via de televisiezender Nederland 2. Een uitvoering van La Pasión según San Marcos (uit 2000) zal bij die gelegenheid worden utigevoerd. Deze Marcuspassie van de Argentijnse componist Osvaldo Golijov — die in 1960 werd geboren — is, evenals diverse oudere Passionen van vooral barokcomponisten, gebaseerd op het waarschijnlijk oudste, maar in ieder geval kortste Evangelie uit de Boeken des Nieuwen Verbonds, bij de meeste mensen bekend als het Nieuwe Testament. Golijov ziet in de figuur van Jezus Christus niet alleen de zoon van God, maar tevens en in de eerste plaats een mens met gevoelens en emoties en alles wat daarbij hoort en daaruit voortvloeit. Bovendien is hij een gekleurde, en misschien wel in meer dan één opzicht, dus ook figuurlijk, aangezien deze passie op een bepaald niet in overeenstemming met de plechtige gedragenheid van de 'klassieke passies' is, maar uitblinkt door een vooral swingende progressie.


Over Osvaldo Golijov, speelde in februari dit jaar de hoofdrol in het BBC-radioprogramma Composer of the Week, en naar aanleiding daarvan heb ik — voorafgaande daaraan — op de website van het tijdschrift Mens en melodie op een korte bijdrage geplaatst. Deze draagt echter, als gevolg van websiteproblemen bij M&m, een foutieve datum, namelijk 12 februari.
Van de eerste utvoering die in 2000 werd gegeven te Stuttgart in het kader van het Europees Muziek Festival is een live-opname gemaakt, die verkrijgbaar is op het label Hänssler Classic met het nummer 98.404.
____________
Afbeeldingen
1. De Argentijnse componist Osvaldo Golijov.
2. Detail uit het schilderij dat het voorplat van het cd-boekje met La Pasión según San Marcos siert.

Geen opmerkingen: