vrijdag 27 juni 2008

Een gesprek over Charles Burney, met muziek uit diens levensperiode — zaterdag op BBC Radio 3

Klankbeeld
Zaterdag 28 juni, 's middags tussen 14:00 uur en 15:00 uur onze tijd, kunt u via BBC Radio 3 opnieuw getuige zijn van een eerder — op 11 november 2007 — door dezelfde zender gepresenteerd programma over leven, werken en reizen van de achttiende eeuwse Engelse musicus alsmede schrijver Charles Burney (1726-1814). Het betreft een gesprek tussen Lucie Skeaping en de musicoloog Ian Gammie over deze in de berichtgeving van BBC Radio 3 als inimitable gekwalificeerde Burney. De man schreef over muziek, doceerde dat vak, was organist en componist.
Zijn plan, een algemene geschiedenis der muziek te schrijven, kon hij alleen ten volle realiseren als hij reizen naar het vasteland ondernam om aldaar onderzoek te doen. Daartoe vertrok hij in juni 1770 vanuit Londen, met tal van aanbevelingsbrieven op zak, en deed hij eerst Parijs en Genève aan, en vervolgens tal van Italiaanse steden. Het resultaat daarvan werd een jaar later gepubliceerd en wekte grote bewondering van tal van tijdgenoten. In 1772 vertrok hij opnieuw naar het continent en snel na zijn terugkeer in Londen haastte hij zich de bevindingen weer op schrift te stellen. In 1773 werden deze gepubliceerd onder de titel The Present State of Music in Germany, the Netherlands and United Provinces (1773).
Op de site van BBC Radio 3 staat een toelichting op deze bijdrage, die in totaal een uur in beslag neemt. Tevens is daar te zien welke muziek u te horen krijgt.
__________
Afbeeling: Charles Burney in 1781. Portret door Sir Joshua Reynolds (1723-1792).

Geen opmerkingen: