woensdag 25 juni 2008

Robert Schumanns Pianoconcert door Martha Argerich — zondag 29 juni op Mezzo-televisie

Martha Argerich speelt Schumann
Hoewel de programmagegevens zoals deze worden verstrekt door Mezzo-televisie de laatste maanden in een overzichtelijk schema worden weergegeven, zijn de details dikwijls nog schimmig, onvolledig en met elkaar in tegenspraak. Voor zondag 29 juni staat om 17:00 uur in de namiddag een concert gepland door het Gewandhaus-Orchester Leizpig onder leiding van Riccardo Chailly, met solistische medewerking van de 'grote en katachtige' Argentijnse pianiste Martha Argerich, die van jongs af aan ook in ons land veelvuldig is opgetreden en haar warmbloedigheid in muzikale expressie veelal vootreffelijk aan de dag weet te leggen. De concertgegevens van een optreden dat volgens de Mezzo-gegevens tot 18:34 uur duurt, behelzen echter niet meer dan Schumanns onovertroffen concert. Mezzo meldt voorts dat het om een opname uit 2006 gaat die onder supervisie van Bob Coles tot stand is gekomen.
Als men echter details opvraagt, verspringt de aangekondigde tijd naar 20:30 uur die dag, wel met de mededeling dat dit concert ook om 17:00 uur zal worden uitgezonden, maar voor het tijdstip 20:30 staat weer iets anders aangekondigd, echter alleen met een foto van twee uitvoerenden, die volgens (onder meer) de VPRO-Gids werken van Leoš Janáček en Antonín Dvořak zullen presenteren. Chaos alom.

Pijnlijk dilettantisme bij de Mezzo-redactie
Wordt het nu niet eens de hoogste tijd dat Mezzo de gelegenheid voor een bekwame redacteur schept die haar of zijn werk naar behoren kan verrichten? Met alleen een grafisch fraaie presentatie — hoewel in tegenstelling tot de dodelijk saaie en volstrekt incompetente verstrekking van gegevens tot voor kort — is het echter nog niet gedaan. Er dient nu eindelijk een inzichtelijk en overzichtelijk beleid in de redactieburelen van deze zender te worden gerealiseerd, hetwelk zijn weerslag onmiddellijk zal moeten vinden in de verstrekte gegevens.
Over het Pianoconcert van Schumann heb ik een uitgebreid artikel gepubliceerd in orkesttijdschriften in de jaren tachtig en verleden jaar op de website van het oudste muziektijdschrift van ons land, Mens en melodie waar het sedert bijna een jaar te vinden is onder de titel De Taal van de Ziel — Robert Schumanns Pianoconcert als muzikale poëzie.
____________
Afbeeldingen
1. De Argentijnse pianiste Martha Argerich. (Foto: Deutsche Grammophon Gesellschaft.)
2. Deel van het Gwadhausorchester Leipzig met dirigent Roiccardo Chailly. (Foto van Mezzo-tv.)

Geen opmerkingen: