woensdag 30 januari 2008

Quatuor Psophos donderdagmiddag op BBC Radio 3; volgende week in Groningen, Amsterdam en Doorn

Donderdag op BBC Radio 3
Het Psophos Kwartet bestaat geheel uit vrouwen en dat is niet echt een alledaags verschijnsel. Degenen, die wel eens live zouden willen horen hoe deze vier musiciennes spelen en nog twijfelen of ze de andere plannen van woensdag 6 februari daarvoor willen omgooien, kunnen op donderdag 31 januari om 14:00 uur BBC Radio 3 inschakelen, omdat dan het programma Lunchtime concert begint, en in het uur dat dat muzikale gebeuren in beslag neemt, zullen de dames twee kwartetten uit de rijke literatuur voorstellen. Als eerste het Kwartet in D, opus 18 nr. 3 van Ludwig van Beethoven (1770-1827), die de zes kwartetten met dat opusnummer in de jaren 17980-1800 heeft gecomponeerd, en die in 1801 werden gepubliceerd. Ze zijn opgedragen aan Fürst Lobkowitz.
Het BBC Radio-concert — dat live wordt uitgezonden vanuit de Londense Barbican Hall — wordt vervolgd det het Tweede Strijkkwartet in a kleine terts, opus 17 van Béla Bartók (1881-1945) — geschreven in 1915-17 en voor het eerst uitgevoerd op 3 maart 1918 door het Waldbauer Quartett. Een uur muziek moet voldoende zijn om te kunnen bepalen of men de dames in kwestie ook zou willen zien als ze enkele grote werken uit de literatuur voor strijkkwartet komen voorstellen.

6 februari in De Oosterpoort
In Groningen spelen dezelfde vier dames de komende week tijdens hun concert op woensdag 6 februari in de kleine zaal van het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen drie strijkkwartetten. Als eerste Mozarts Kwartet in D-groot KV 157. Het is onderdeel van de eerste groep van zes kwartetten die zijn ontstaan in en om de periode van zijn reis naar en door Italië in 1772/73.
Daarop volgt een strijkkwartet van Gaetano Donizetti (1797-1848). [1] Donizetti, Paisiello en Rossini schreven hun kwartetten uitsluitend voor gebruik in huiselijke kring. De achttien strijkkwartetten werden pas omstreeks 1948 in druk uitgegeven.
Het optreden wordt besloten met het alom befaamde Kwartet nr. 14 Der Tod und das Mädchen, D 810 uit 1824 van Franz Schubert (1797-1828). [2]

Aanvulling: Concert in Doorn
Het Kwartet geeft op vrijdag 8 februari nog een concert in Nederland, en wel in de Maartenskerk te Doorn, aanvang 20:00 uur. Dan belichten de vier dames, ondersteund door de mezzosopraan Bea Robein uit het Franse Lyon. Zij heeft twee jaar geleden samen met het Psophos Kwartet een tournee door Oostenrijk gemaakt met als thema Bella Italia. Dat is over en weer zo goed bevallen dat de dames het een aangename gedachte vinden dit gebeuren in Doorn te herhalen.
Dit concert wordt voorafgegaan door een inleiding, tussen 18:30 uur en 19:30 uur, die wordt gegeven door Hans van Doren, die nader zal ingaan op de achtergronden, de stijl en de muzikale inhoud van het concert.

[1] Op de website van het Quatuor Psophos meldt het programma voor Groningen voor het tweede uit te voeren werk alleen dat het een kwartet van Donizetti zal zijn.
Leontien van der Vliet van het impresariaat Inter Artists liet weten dat het Kwartet nr. 18 in e kleine terts (Napoli) uit 1836 zal worden gespeeld.
[2] Op donderdag 8 februari treden de dames op in het Concertgebouw te Amsterdam. Het kwartet van Donizetti wordt dan vervangen door het Bartók-kwartet dat ze ook voor de BBC Radio op 31 januari spelen.
____________
Afbeeldingen
1. De vier dames van het Psophos Kwartet.
2. Béla Bartók. Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1984. Archief Heinz Wallisch.
3. De Franse mezzosopraan Bella Robein.
4. Nogmaals de dames, die ons, na drie concerten in Nederland — en niet Holland(e) — snel weer de rug zullen toekeren.

Geen opmerkingen: