zaterdag 19 januari 2008

Veelzijdige uitzending zondagochtend 20 januari op Nederland 1 van VPRO's Vrije Geluiden

Verschillende richtingen
Aanstaande zondag 's ochtends tussen 10:30 uur en 11:30 uur zendt de VPRO via Nederland 1, zoals meestal, het programma Vrije Geluiden uit. Daarin wordt deze keer aandacht besteed aan drie nadrukkelijk verschillende richtingen binnen de muziek: ten eerste twintigste-eeuwse tango-romances, gevolgd door een Wagner-bariton thans in andere rol bij de Nederlandse Opera, en ten slotte de componist en rietblazer Jorrit Dijkstra, één van de relatief weinige Nederlandse jazzmusici die zich in de Verenigde Staten heeft gevestigd en in Chicago het Flatlands Collective heeft opgericht.

Devich Trio
De leden van het trio zijn de Hongaarse pianiste Hanna Devich, de Zuid-Afrikaanse violiste Sarah Oates en de Nederlandse cellist Jasper Havelaar. De beide laatsten spelen in het Residentie Orkest. Aanleiding voor het optreden in VPRO's Vrije Geluiden vormt zonder twijfel de in december uitgebrachte compact disc met vijf werken van Astor Piazzolla (1921-1992) en één compositie van de in 1915 geboren Jose Bragato. Het optreden in het zondagse televisieprogramma is hopelijk aanleiding voor kijkers en luisteraars om zich verder te verdiepen in het virtuoze spel van de drie rasmusici die, gezien hun oorspronkelijke nationaliteiten, weer eens laten zien hoe een multi-cultureel samenwerkingsverband — zij het in dit geval op kleine schaal — eruit kan zien. Als de wil er maar is en de gelegenheden op de juiste manier worden aangegrepen.

Jose Bragato
De inmiddels hoogbejaarde is op de cd vertegenwoordigd met de compositie Milontan uit 1983, dat hij heeft geschreven voor de Amerikaanse celliste Christine Walevska, die gedurende tien jaar in Argentinië woonde. De titel is een samentrekking van twee begrippen: milonga (de oudste tangovorm) en tango.
Bragato tekent eveneens voor de arrangementen van Piazzolla's Four seasons in Buenos Aires, Revolutionario (uit 1970), Oblivion (uit 1984) en La Muerte del Angel. Met deze compositie zal het Devich Trio deze aflevering van Vrije Geluiden op 20 januari openen.
Oblivion, behoort evenals Le Grand Tango uit 1982 voor cello en piano — dat wel als het meesterstuk bij uitstek geldt van de componist Piazzolla — tot de bekendste werken van deze notentovenaar. Laatstgenoemd werk componeerde hij voor de meerstercellist Mstislav Rostropovitsj, die het eerst negen jaar op de plank liet liggen, maar daarna samen met de componist aan het werk toog en het in zijn repertore heeft opgenomen. Oblivion daarentegen, de favoriete Piazzolla-compositie van Hanna Devich, werd als filmmuziek gecomponeerd voor Enrico IV van de Italiaanse regisseur Marco Bellocchio. In de uitzending van Vrije Geluiden zal het trio Oblivion direct uitvoeren. Voordien zullen ze dan de Elegie opus 23 uit 1902 van Josef Suk (1874-1935) reeds hebben gespeeld.
Het repertoire van het Devich Trio is niet beperkt tot de tango en aanverwante muziekstijlen. De drie musici spelen ook werken van Smetana en daarna. In de lijst van bekendste werken, die in de Wikipedia-gegevens zijn opgenomen, komen Oblivion en Le Grand Tango voor. In de Engelse versie van die elektronische encyclopedie worden ze niet vermeld in de discografie. Dat kan Wikipedia thans dus aanpassen.

Andere optredens in deze Vrije Geluiden

De Nederlander Henk Neven geniet vooral bekendheid als Wagner-zanger, maar nu vertolkt hij voor het eerst een grote rol bij de Nederlandse Opera: die van Pollux in de opera Castor et Pollux uit 1737, van Jean-Philippe Rameau (1683-1764). Samen met pianist Michael Sponseller laat
bariton Henk Neven een geeelte uit het derde bedrijf van Castor et Pollux horen.
Een ander aspect van de veelzijdigheid van deze uitzending van Vrije Geluiden wordt gerealiseerd door de aanwezigheid van de van oorsprong Nederlandse componist en rietblazer Jorrit Dijkstra, en oprichter, te Chicago, van het Flatlands Collective: een sextet met lui die weten wat improviseren is. Ook zij zullen optreden tijdens de uitzending.
De presentatie berust, zoals altijd, bij Hans Flupsen.
De uitzending zal worden herhaald op zaterdag 26 januari tussen 09:00 uur en 10:00 uur.
___________
Abeeldingen
1. Voorzijde van het cd-boekje van het Devich Trio [1].
2. Vrouwelijk tangobeen met voet in schoen.
3. Mannelijk tangobeen met voet in schoen.
4. The Flatlands Collective (Chicago VS).
___________
[1] De foto's 1 tot en met 3, alle in verband met het Devich Trio, zijn gemaakt door Marco Borggreve, en overgenomen uit het cd-boekje.
CHALLENGE Records INT. CC 72178 (608917217827).

Geen opmerkingen: