Enorme groei qua belangstelling
Dat de belangstelling voor klassieke muziek in China in de laatste decennia een relatief hog vlucht heeft genomen, blijkt onder meer uit het aantal pianostudenten in dat deel van de wereld: achtendertig miljoen stuks, en allen hopen de top te bereiken, al zal het ook voor iedere weldenkende student even duidelijk zijn als voor nuchtere en afstandelijke, door de wol gekleurde praktische mensen, waar ook ter wereld, dat er slechts een handjevol van dat verbluffende aantal het ook werkelijk zal bereiken dat het in de eerste liga mag spelen.
Eén van de figuren, die inmiddels veel wereldfaam heeft verworven en in de hoogste klasse is aangeland, is Lang Lang. In Lang Lang in China die de Frans-Duitse zender Arte hedenavond, tussen 22:25 uur en 23:20 uur, zal presenteren, wordt de pianist gevolgd tijdens diens uitgebreide tournee door China in december 2005. Nu China om een geheel ander dan muzikaal of overig cultureel fenomeen in het brandpunt van de belangstelling staat, komt vrijwel elke zichzelf respecterende zendgemachtigde eveneens met zowel documentaires alsook reportages over diverse elementen in de Chinese samenleving. De belangstelling voor muziek is daarvan een onderdeel.
De thans zesentwintigjarige Lang Lang gaat in de film onder meer terug naar zijn strikt persoonlijke achtergronden, nadat hij tien jaar tevoren China had verlaten om in de VS te gaan studeren.
Gegevens over deze ruim vijftig minuten durende documentaire rolprent uit 2007, toen gemaakt voor de Bayerische Runfdunk, door Benedict Mirow, zijn te vinden in de Programm-Info op de website van Arte-televisie. De film zal eveneens door deze zender worden herhaald op zaterdag 26 juli om 05:00 uur in de ochtend.
____________
Foto: Lang Lang, gefotografeerd door Andrew Eccles (©) — voor Deutsche Grammophon.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten